sienipiirakka

Sienestäminen – inhokki vai lemppari? Tänä syksynä olen kallistunut enenemissä määrin ”lempparin” suuntaan. En tiedä mistä nyt tuulee, mutta oon tämän syksyn aikana jo ehtinyt käymään neljä kertaa sienestämässä, bongailemassa josko löytyisi suppilovahveroita tai kantarelleja. Ja niitähän löytyi!

Suppilovahverot ovat siitä helppoja kerättäviä, sillä jos löydät yhden niin vieressä on aivan varmasti muutama lisää. Ne tunnistaa myös aika helposti niiden keltaisesta kapeasta ja pitkästä jalasta, sekä ruskeasta torvimaisesta hatusta. Jos et kuitenkaan ole varma, että mikä sieni on kyseessä niin käytä esimerkiksi sienikirjoja tai puhelimeen ladattavia sienisovelluksia apuna!

Tulin pitkästä aikaa Turkuun viime perjantaina ja käytiin sunnuntaina äidin kanssa tutussa (salaisessa) sienipaikassa, josta löytyy aina hyvin sieniä. Tälläkin kertaa saatiin molemmat kasaan puoliämpärillistä suppiksia, nam! Tiistaina sitten äidin ja netistä löytyneiden sienipiirakka-ohjeiden pohjalta tein tällaisen herkkusuppispiirakan. Suosittelen, tuli niin syksyinen olo tätä tehdessä ja herkutellessa!

Suppilovahveropiirakka

 • valmis pyöreä ruis-kaura piirakkataikina
 • noin 4 dl suppilovahveroita
 • puolikas punasipuli
 • 1 rkl voita
 • 2,5 dl kermaa (käytin kolme juustoa -ruokakermaa)
 • 1 dl juustoraastetta (käytin Oltermannia)
 • 2 kananmunaa
 • oman maun mukaan mustapippuria

Ohje

 • Lämmitä uuni 200 asteeseen.
 • Sulata piirakkapohja ja levitä se 25-30cm vuokaan. Esipaista piirakkapohja pakkauksen ohjeen mukaan 5-10 minuuttia.
 • Samaan aikaan kun piirakkapohja on uunissa, pilko sienet isohkoiksi paloiksi ja kuutio sipuli. Laita sienet paistumaan ja anna suurimman nesteen haihtua pannulta. Nesteen haihduttua lisää voi ja sipulit joukkoon. Paistos on valmista kun sipulit ovat kuullotettu (eli ne pehmenevät ja kiillottuvat, mutta eivät ruskistu).
 • Sekoita kerma, munat, juusto ja mausteet keskenään. Levitä seini- ja sipulipaistos esipaistetun piirakkapohjan päälle ja lisää kermakananmunasekotus päälle.
 • Anna kypsentyä uunissa noin 30-40min, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.