Herkkumunkit

Leivoin vappuna pariinkin otteeseen rasvakeittimellä munkkeja ja niistä tuli niin täydellisiä, että ajattelin jakaa reseptin teidänkin kanssa! Munkit olivat täydellisen pyöreitä ja koostumus pysyi kostean kuohkeina pari päivää – ne tuli syötyä parissa päivässä, joten tiedän vain että ne pysyy hyvinä ainakin pari päivää :D

Tällä ohjeella tulee hieman reilu 20 reikämunkkia, valmistus kestää noin 2 tuntia. Helppous 4/5.

Tarvitset

50g hiivaa
5dl maitoa (käytin Kevyt maitoa)
2 kananmunaa
2dl sokeria
0,5tl suolaa
2-3tl kardemummaa
n. 15dl vehnäjauhoja
150g sulatettua leivontamargariinia
2 – 3l rypsiöljyä
sokeria pinnalle

Ohje

Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi (testaa sormella, ettei maito tunnu kylmältä/liian kuumalta) ja kaada se hiivan joukkoon isoon leivontavuokaan, sekoita. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista pienissä osissa. Sekoita munkkitaikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä sulatettu, mutta ei liian kuuma, margariini. Sekoita margariini taikinan joukkoon.

Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (noin 30min). Kun taikina on kohonnut, jaa taikina neljään osaan ja pyörittele jokaisesta osasta tasainen ”pötkö”. Leikkaa pötköistä samankokoisia pieniä osia. Pyörittele osista kämmenen alla pyöreitä pikkupullia (noin 20-25kpl). Siirrä pullat esim. uunipellille leivinpaperin päälle ja kohota pullat hyvin liinan alla (noin 30min). Ennen paistamista, tee varovaisesti munkkeihin sormella reikä keskelle. Venytä reikää isommaksi pyörittämällä munkkia sormessa, tällä tavalla munkit pysyvät ehjinä paistettaessa.

[resepti jatkuu kuvan jälkeen]

Kaada rypsiöljy keittimeen, laita rasvakeitin päälle ja säädä lämpö 170-180 asteiseksi. Varaa avuksesi reikäkauha tai syömäpuikot sekä kaksi lautasta (toisessa pari arkkia talouspaperia ja toisessa sokeria) sekä uunipelti, jonka päällä on leivinpaperi.

Paista muutama munkki kerrallaan, kurkista välillä varovaisesti munkin alapuolta jottei munkki paistu liian tummaksi. Käännä munkki paiston puolivälissä ja paista molemmat puolet yhtä tummiksi. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle, kääntele nopeasti ja pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella. Viimeiseksi nosta munkit leivinpaperille odottamaan tarjoilua.

Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä kaksi tai kolme paistokertaan. Vanhentunut öljy tulee hävittää öljypullossa sekajätteen mukana.